addthis

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Γυναίκες από την Αφροδίτη - άνδρες από τον Άρη

https://youtu.be/KDT4rA8CY4Q

Γυναίκες από την Αφροδίτη - άνδρες από τον Άρη



Τελευταία συνάντηση του Φιλοσοφικού Καφενείου (15/ 5 / 16) για την περίοδο 2015-16, που διοργανώνει η Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ (www.fossedrasi.gr)
Το θέμα των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ ευρύ και πολυεπίπεδο. Μπορούμε να το εξετάσουμε από το πιο επιφανειακό και προφανές επίπεδο , μέχρι το πιο βαθύ και μεταφυσικό.
Ο Άρης και η Αφροδίτη είναι τα ακραία σημεία του ανθρώπινου ψυχισμού και φυσικά δεν αποδίδουν ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά των δύο φύλων.
Ο Άρης είναι δυνατός, πολεμοχαρής ,άστατος , παρορμητικός και χωρίς φρόνηση.
Η Αφροδίτη αντίθετα εκφράζει συνήθως την ομορφιά, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα. Τα φαινόμενα όμως συχνά εξαπατούν ! Αν θυμάστε τον πίνακα του Μποτιτσέλι που χρησιμοποίησα για την σημερινή εκδήλωση, η Αφροδίτη στέκει αγέρωχη , ενώ ο Άρης φαίνεται να έχει παραδοθεί. Η δύναμη της αγάπης λοιπόν είναι πιο δυνατή από τη δύναμη των όπλων. Καθόλου τυχαία, ειδικά στην αρχαία Σπάρτη, η Αφροδίτη λατρευόταν και ως πολεμίστρια, όπως βεβαιώνεται από το επίθετο Αρεία.
Βέβαια ο Πλάτων κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στην Ουράνια Αφροδίτη του Θείου έρωτα , και την Πάνδημο, του κοινού σαρκικού έρωτα. Λόγω της μεγάλης διαφοράς τους ο Άρης και η Αφροδίτη δεν θα μπορούσαν να είναι ένα συμβατικό ζευγάρι, παρά μόνο θυελλώδεις εραστές.
Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους δύο ακραίους πόλους υπάρχουν και άλλες αρχετυπικές μορφές του δωδεκάθεου, που συμπληρώνουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, τόσο «ανδρικά» όσο και «γυναικεία». Θα ήταν ίσως καλύτερα να τα ονομάζουμε ενεργητικά και δεκτικά ή εξισορροπητικά, ή εξωστρεφή και εσωστρεφή.
Υπάρχουν ζευγάρια συμπληρωματικών δυνάμεων που στο σύνολό τους εκφράζουν την ολοκληρωμένη πνευματοψυχή, αλλά καθορίζουν και τη συμπαντική αρμονία, όπως διδάσκει ο Ταοϊσμός με τις δυνάμεις Γιν και Γιανγκ. Συνεπώς είναι πολύ περιοριστικό να ταυτίζουμε τις γυναίκες με την Αφροδίτη και τους άντρες με τον πολεμοχαρή Άρη! Οι άντρες και οι γυναίκες που υπερτονίζουν τα αρσενικά ή τα θηλυκά τους χαρακτηριστικά γίνονται καρικατούρες του εαυτού τους!...


Βιντεοσκόπηση -μονταζ : Ματίνα Φουρτούνη

Διεύθυνση του Φιλοσοφικού Καφενείου στο Facebook :
https://www.facebook.com/groups/50131...

Επικοινωνία : i.avgoustatos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου