addthis

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Κάστρο Ψάθη –Μήλος …………Castle-Psathi Milos

polixromom

Κάστρο, Ψάθη.Βρισκαται  μέσα στη Χώρα Μήλου . Εχει αμμουδιά με ένα από τα αγαπημένα μέρη της χελώνας καρέττα-καρέττα

polixromom

http://www.blogcatalog.com/blog/photo-mihalisthalassis-halkida

Χαλκίδα ιστορία τις πόλις………..Chalkis history of city

polixromom

Η ΧΑΛΚΙΔΑ είναι πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας με 70.000 κατοίκους. Παλαιότερα ονομαζόταν Χαλκωδοντίς, Αβαντίς και Αβαντιάς, Στύμφαλος, Αλίκαρνα και Υποχαλκίς. Πήρε το όνομά της από τη φοινική λέξη «χάλκη» ή «κάλχη» που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έβγαινε το πορφυρό (κόκκινο) χρώμα. Κυρίως, οι Φοίνικες εμπορεύονταν στη Χαλκίδα το πορφυρούχο κοχύλι. Για το όνομά της αναφέρεται επίσης, ότι προέρχεται από τη λέξη χαλκός λόγω των μεταλλείων χαλκού και της χαλκοτεχνίας που ήταν σε ακμή στη Χαλκίδα. Οι Ενετοί από τη λέξη ΕΥΡΙΠΟΣ ονόμασαν όλη την Εύβοια Έγριπον, Νέγριπον και από κει Νεγρεπόντε.Ήταν υπό Φραγκο-ενετική κυριαρχία στα 1205-1470. Υπό τους Ενετούς η Χαλκίδα υπέφερε λιγότερο από ό,τι επί Λομβαρδών. Οι Χαλκιδαίοι δεν καταπιέζονταν πολύ και ζούσαν σχετικά μια άνετη ζωή διατηρώντας τα έθιμά τους και απολαμβάνοντας στοιχειώδη αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα μια σημαντική και αρμονική κοινωνία ευγενών της Δύσης άκμαζε στην πόλη του «Νεγρεπόντε», σε αντίθεση με τους Εβραίους που αποκλεισμένοι στο γκέτο τους, τη σημερινή συνοικία «Εβραϊκά» είχαν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.Υπό τουρκική κυριαρχία ήταν απ' τις 12 Ιουλίου 1470-1833.Η οριστική προσάρτηση της Εύβοιας στην Ελλάδα έγινε στις 7 Αυγούστου 1833.Όπως έχει διασωθεί από την ιστορία, οι Ενετοί έχτισαν στη Χαλκίδα δυσπόρθητο φρούριο τα έτη 1304-1308. Η τάφρος που περιέβαλε το φρούριο έγινε από τους Τούρκους. Η κατεδάφιση του φρουρίου άρχισε το 1885 και τελείωσε το 1890. Το φρούριο ΚΑΡΑ-ΜΠΑΜΠΑ χτίστηκε το 1688 απ' τους Τούρκους.Όπως έχει διασωθεί από την ιστορία, οι Ενετοί έχτισαν στη Χαλκίδα δυσπόρθητο φρούριο τα έτη 1304-1308. Η τάφρος που περιέβαλε το φρούριο έγινε από τους Τούρκους. Η κατεδάφιση του φρουρίου άρχισε το 1885 και τελείωσε το 1890. Το φρούριο ΚΑΡΑ-ΜΠΑΜΠΑ χτίστηκε το 1688 απ' τους Τούρκους.Προϊστορικά αναφέρεται από το Διόδωρο ότι το 410 π.Χ. κατασκεύασαν ξύλινη γέφυρα στον πορθμό και από έναν πύργο στις δύο πλευρές: τη Βοιωτική και την Ευβοϊκή. Το 510 μ.Χ. επί Ιουστινιανού κατασκευάσθηκε γέφυρα συρταρωτή. Επί Τουρκοκρατίας και μετά ήταν ξύλινη και ακίνητη. Το 1858 μετετράπη σε ξύλινη περιαιρετή. Το 1896 αντικαταστάθηκε με σιδερένια περιστροφική και διατηρήθηκε μέχρι το 1962, οπότε κατασκευάσθηκε η σημερινή συρταρωτή.Τα όρια της Χαλκίδας ξεκινούσαν από τη σημερινή γέφυρα, ανέβαιναν τη σχολή Πεζικού, Λαογραφικό Μουσείο, κεντρική αγορά Ελευθερίου Βενιζέλου, σειρήνα και έφταναν μέχρι την παραλία.Στο Βούρκο ήταν τότε Βυζαντινό λιμάνι. Τα καράβια για την εκστρατεία της Τροίας πέρασαν απ' το νότιο λιμάνι στο Β. Ευβοϊκό διαμέσου της περιοχής Αγ. Στεφάνου - Λιανής Αμμου πάνω σε «γλίστρες» (είδος ξύλινης σκάφης).         Η ΧΑΛΚΙΔΑ είναι πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας
polixromom

Η ΧΑΛΚΙΔΑ είναι πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας με 70.000 κατοίκους. Παλαιότερα ονομαζόταν Χαλκωδοντίς, Αβαντίς και Αβαντιάς, Στύμφαλος, Αλίκαρνα και Υποχαλκίς. Πήρε το όνομά της από τη φοινική λέξη «χάλκη» ή «κάλχη» που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έβγαινε το πορφυρό (κόκκινο) χρώμα. Κυρίως, οι Φοίνικες εμπορεύονταν στη Χαλκίδα το πορφυρούχο κοχύλι. Για το όνομά της αναφέρεται επίσης, ότι προέρχεται από τη λέξη χαλκός λόγω των μεταλλείων χαλκού και της χαλκοτεχνίας που ήταν σε ακμή στη Χαλκίδα. Οι Ενετοί από τη λέξη ΕΥΡΙΠΟΣ ονόμασαν όλη την Εύβοια Έγριπον, Νέγριπον και από κει Νεγρεπόντε.

     Ήταν υπό Φραγκο-ενετική κυριαρχία στα 1205-1470. Υπό τους Ενετούς η Χαλκίδα υπέφερε λιγότερο από ό,τι επί Λομβαρδών. Οι Χαλκιδαίοι δεν καταπιέζονταν πολύ και ζούσαν σχετικά μια άνετη ζωή διατηρώντας τα έθιμά τους και απολαμβάνοντας στοιχειώδη αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα μια σημαντική και αρμονική κοινωνία ευγενών της Δύσης άκμαζε στην πόλη του «Νεγρεπόντε», σε αντίθεση με τους Εβραίους που αποκλεισμένοι στο γκέτο τους, τη σημερινή συνοικία «Εβραϊκά» είχαν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.

  Υπό τουρκική κυριαρχία ήταν απ' τις 12 Ιουλίου 1470-1833.

Η οριστική προσάρτηση της Εύβοιας στην Ελλάδα έγινε στις 7 Αυγούστου 1833.

    Όπως έχει διασωθεί από την ιστορία, οι Ενετοί έχτισαν στη Χαλκίδα δυσπόρθητο φρούριο τα έτη 1304-1308. Η τάφρος που περιέβαλε το φρούριο έγινε από τους Τούρκους. Η κατεδάφιση του φρουρίου άρχισε το 1885 και τελείωσε το 1890. Το φρούριο ΚΑΡΑ-ΜΠΑΜΠΑ χτίστηκε το 1688 απ' τους Τούρκους.

   Προϊστορικά αναφέρεται από το Διόδωρο ότι το 410 π.Χ. κατασκεύασαν ξύλινη γέφυρα στον πορθμό και από έναν πύργο στις δύο πλευρές: τη Βοιωτική και την Ευβοϊκή. Το 510 μ.Χ. επί Ιουστινιανού κατασκευάσθηκε γέφυρα συρταρωτή. Επί Τουρκοκρατίας και μετά ήταν ξύλινη και ακίνητη. Το 1858 μετετράπη σε ξύλινη περιαιρετή. Το 1896 αντικαταστάθηκε με σιδερένια περιστροφική και διατηρήθηκε μέχρι το 1962, οπότε κατασκευάσθηκε η σημερινή συρταρωτή.

   Τα όρια της Χαλκίδας ξεκινούσαν από τη σημερινή γέφυρα, ανέβαιναν τη σχολή Πεζικού, Λαογραφικό Μουσείο, κεντρική αγορά Ελευθερίου Βενιζέλου, σειρήνα και έφταναν μέχρι την παραλία.

   Στο Βούρκο ήταν τότε Βυζαντινό λιμάνι. Τα καράβια για την εκστρατεία της Τροίας πέρασαν απ' το νότιο λιμάνι στο Β. Ευβοϊκό διαμέσου της περιοχής Αγ. Στεφάνου - Λιανής Αμμου πάνω σε «γλίστρες» (είδος ξύλινης σκάφης).

velaki

Επανομή Θεσσαλονίκη………..Epanomi Thessaloniki

G Δήμος-Επανομής-Ο Δήμος Επανομής είναι δήμος του νομού Θεσσαλονίκης

G

UNICEF - ΑΜΕΣΗ ΔΩΡΕΑ

UNICEF - ΑΜΕΣΗ ΔΩΡΕΑ


Χαρίστε Ελπίδα!


Φωτογραφία: UNICEF/ HQ05-2204/Giacomo Pirozzi

Όποιος επιθυμεί να συμβάλει στο έργο της UNICEF μπορεί μεταξύ άλλων να χαρίσει 3 ευρώ καλώντας από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ το 901 11 17 17 17.

Μπορείτε να καλέσετε περισσότερες από μία φορές
(χρέωση 3 ευρώ + ΦΠΑ ανά κλήση).

Αν επιθυμείτε να προσφέρετε μεγαλύτερο ποσό επισκεφθείτε τη σελίδα δωρεών της UNICEF.

 
 
 

Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
 

Κουτί έρευνας για λεξικό.

Ηλεκτρονική αναφορά
Λεξικό, εγκυκλοπαίδεια & περισσότερα
Λέξη:
Κοιτάξτε μέσα: Ελληνικό Λεξικό
Αγγλικό Λεξικό
Ισπανικό λεξικό
Γερμανικά Λεξικό
Γαλλικό λεξικό
Ιταλικό Λεξικό
Αραβικά Λεξικό
Κινέζικα Λεξικό (A)
Πολωνικό λεξικό
Πορτογαλική Λεξικό
Ολλανδικά Λεξικό
Νορβηγικό λεξικό
Ρωσική Λεξικό
Τουρκικά Λεξικό
Μόνο στα αγγλικά:
 
                                                                        Προσθήκη στο δωρεάν λεξικό                                                                            

Χρώματα

Καμελια    Χωνακι    τριανταφυλο    Ζουμπουλι    Νταλια   Κυκλαμυνο

Θεσσαλονίκηthermometer                 Dubai             NASA

Photo Michalis Chalkida

polixromom

Αιγαιο   Δήμος-Αστερουσιών-Ο Δήμος Αστερουσίων βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου

polixromom

Διαφάνι- Κάρπαθος …….Κεντρικού-Ζαγορίου

polixromom

Διαφάνι-παραλιακό χωριό Κάρπαθου    Δήμος-Κεντρικού-Ζαγορίου-Ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου είναι δήμος του νομού Ιωαννίνων

polixromom

                           Διαφάνι, Κάρπαθος                                                                Δήμος-Κεντρικού-Ζαγορίου

http://www.blogcatalog.com/blog/photo-mihalisthalassis-halkida

Δήμος-Γόμφων-Τρίκαλα………Municipality of Trikala-bolts

Δήμος-Γόμφων.Ο Δήμος Γόμφων είναι δήμος του νομού Τρικάλων

Μετέωρα Καλαμπάκα …..Meteora Kalambaka

Μετέωρα-Τα Μετέωρα, βρίσκονται στην Καλαμπάκα στο Νόμο Τρικάλων

                                                                                                                       http://photomihalis.blogspot.com/

Αθέρας Ικαρίας.

Αθέρας  Ικαρίας.