addthis

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Χαλκίδα πορθμός του Ευρίπου

Χαλκίδα πορθμός του Ευρίπου.Βρίσκεται στη Κεντρική Εύβοια στη Δυτική πλευρά του νησιού και απλώνεται δεξιά και αριστερά του Ευβοϊκού Κόλπου στην Ευβοϊκή και Βοιωτική ακτή. XΧωρίζεται από την Στερεά Ελλάδα με τον πορθμό του Ευρίπου. Το πλάτος του πορθμού είναι 40 μέτρα και στο σημείο αυτό υπάρχει μια κινητή γέφυρα μήκους 50 μέτρων που ενώνει τα δύο κομμάτια της πόλης. H Η παλίρροια είναι εξηγήσιμο φυσικό φαινόμενο. Όλα αυτά τα προκαλεί η έλξη της σελήνης και του ήλιου. Καθώς η σελήνη κινείται γύρω από τη γη, και όλα μαζί γύρω από τον ήλιο, ασκείται πάνω στον πλανήτη μας (γη) διπλή έλξη, η οποία μετακινεί τα νερά μια προς τις ακτές (πλημμυρίδα) και μια αποσύροντας τα απ' αυτές (άμπωτη). Κάθε μια κίνηση διαρκεί 6 ώρες. Οι παλιρ¬ροιακές αυτές κινήσεις της θάλασσας είναι μη ορατές στις ανοικτές θάλασσες. Αντίθετα είναι ορατές σε μακρόστενους κόλπους και σε πορθμούς, όπως εδώ στο στενό του Ευρίπου.

Μεσσηνία - Καρδαμύλη

Πελοπόννησος-Μεσσηνία-Καρδαμύλη. Η Mεσσηνιακή Μάνη είναι περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, στο νομό Μεσσηνίας. Σε αυτήν ανήκει μεταξύ άλλων και η Καρδαμύλη, ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, γνωστή από τα Ομηρικά χρόνια.

Ήπειρος – Πρέβεζα - Πάργα

Ήπειρος-Πρέβεζα-Πάργα. Η Πάργα είναι ένα από τα πιο γραφικά και πιο κοσμοπολίτικα μέρη της βορειοδυτική Ελλάδας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, στο νομό Πρέβεζας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό, που είναι επηρεασμένος σαφώς από την επτανησιακή αρχιτεκτονική και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του Ενετικού Κάστρου. Έχει πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 139μ.

Μέτσοβο - Λίμνη Αώου

Μέτσοβο - Λίμνη Αώου. Πάνω από το Μέτσοβο, σε οροπέδιο 1350 μ. πάνω από τη θάλασσα βρίσκεται η λίμνη που φτιάχτηκε από τη ΔΕΗ με 2-3 φράγματα στη ροή του ποταμού Αώου.

Πρέβεζα - Πάργα

Πρέβεζα - Δήμος Πάργας.  Πάργα, ανήκει στο νομό Πρέβεζας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον Αχέροντα ποταμό, την Ηγουμενίτσα και απέναντι από τα νησιά του Ιονίου τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Η Πάργα έγινε Δήμος από το 1947 και ανακηρύχθηκε «τουριστική περιοχή» το 1962. Σήμερα ο Δήμος Πάργας εκτός από την πόλη περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας, της Αγιάς και του Λιβαδαρίου. Η Πάργα προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη λόγω της ιδιόμορφης αρχιτεκτονικής κατασκευής της, η οποία έχει δεχθεί πολλές επιρροές από τους Ενετούς. Χαρακτηριστικό της είναι τα μικρά κάτασπρα σπίτια, που το ένα ακουμπά στο άλλο, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, που θυμίζουν έντονα τα καντούνια της Κέρκυρας.

Άρτα - Τα Τζουμέρκα Βουργαρέλι

Αρτα - Τα Τζουμέρκα Βουργαρέλι. Το όνομα του χωριού πρωτοεμφανίζεται  σε κατάσταση των αρχείων της Βενετίας (5 Οκτωβρίου 1696), όπου αναφέρεται ως ένα από τα 41 χωριά του Τζουμέρκου και Ραδοβιζίου.

To Γεφύρι της Αρτας

To Γεφύρι της Αρτας. Τό γεφύρι της Αρτας " ολημερίς το κτίζανε την νύχτα γκρεμιζόταν .Σύμφωνα με σωσμένες γραπτές μαρτυρίες η κατασκευή αυτή έγινε το 1612, οι εργασίες κράτησαν τρία χρόνια και η νέα καμάρα έγινε ακόμη ψηλότερη. Ένας μεγάλος πλάτανος, ο πλάτανος του Αλή πασά βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Αράχθου, κοντά στην αρχή της γέφυρας. Πήρε την ονομασία αυτή γιατί στον ίσκιο του καθόταν ο Αλής και έβλεπε κρεμασμένους απ' τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό.

Ιστιοπλοΐα Χαλκίδας

Ιστιοπλοια Χαλκιδας