addthis

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Άρτα To Γεφύρι της Αρτας - To Arta Bridge of Arta.

To Γεφύρι της Αρτας.  Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα με πληθυσμό 19.435 κατοίκους (απογραφή 2001). Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο γεφύρι της Άρτας, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορίτισσας, κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά. Στο ναό της Παρηγορίτισσας υπάρχουν και μεταγενέστερες τοιχογραφίες.

Εύβοια-Κάρυστος - Evia-Káristos

Εύβοια-Καρύστος.  Η Κάρυστος είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμένας στη Νότια Εύβοια και αποτελεί έδρα ομώνυμου δήμου, ενώ πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, είναι η Κύμη. Το 1951 αριθμούσε 3.118 κατοίκους ενώ στη τελευταία απογραφή (2001) 4.960.

Αράχωβα - Arachova

Η Αράχωβα είναι ορεινό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού, έδρα του Δήμου Αράχωβας στο Νομό Βοιωτίας. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 4.180 κατοίκους. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (περίπου 160 χιλιόμετρα).

Καστοριά - Δυτική Μακεδονία

Καστοριά-Δήμος-Καστοριά. Η Καστοριά βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας.συνορεύει βόρεια με το νομό Φλώρινας, νότια ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία. Ο πληθυσμός ειναι περίπου στους 20.000 κατοίκους.

Διδυμότειχο - Didimoticho

Διδυμότειχο . Το Διδυμότειχο είναι πόλη της Δυτικής Θράκης έδρα της ομώνυμης επαρχίας του νομού Έβρου. 8.374 κατοίκους, Αποφασιστικής σημασίας παράγοντας στην ιστορία του Διδυμότειχου υπήρξε η στρατηγική του σημασία στην περιοχή της Θράκης. Τα τείχη που σώζονται, τα τζαμιά-μεταξύ των οποίων το παλιότερο και μεγαλύτερο στην Ευρώπη-οι πέτρινοι θολωτοί τάφοι, οι εκκλησίες, τα νεοκλασικά, που αποτελούν μαγνήτη για τον επισκέπτη, είναι η ομιλούσα ιστορία της πόλης. Το Διδυμότειχο χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Ν. Έβρου έχοντας να επιδείξει πληθώρα ιστορικών, πολιτιστικών και παραδοσιακών στοιχείων.

Διάστημα - Space

nas

Σαμοθράκη-Καμαριώτισσα - Samothrace-Kamariotissa

Σαμοθράκη-Καμαριώτισσα  -Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.664 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.