addthis

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

……………..Χαλκίδα - Απέναντι ακτή αστέρια………….Chalkis - stars opposite coast……………….

Απεναντη ακτη αστερια. Το νησί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη. Long and narrow, it stretches over the Aegean Sea very close alongside the shores of Mainland Greece, separated from it by the Gulf of Euboea and the famous Evripos Straits. Στενόμακρο, θα εκτείνεται πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, παράλληλα πολύ κοντά στις ακτές της Ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίζεται από αυτό από τον κόλπο της Εύβοιας και το διάσημο Στενό Ευρίπου. A main highway and ferryboats from several terminals form the links with this island space, which is a center of attraction for those seeking natural beauty and scenic variety. Ένα κύριο αυτοκινητόδρομο και πλοία από διάφορα τερματικά μορφή των δεσμών με τον χώρο αυτό το νησί, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη φυσική ομορφιά και γραφική ποικιλία. There is something of interest to be seen at every turn in Euboea. Υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να δούμε σε κάθε στροφή στην Εύβοια. Towns brisk with tourist traffic or peaceful villages, apparently forgotten by time. There are large fertile valleys and wooded mountainsides where mountain climbers can enjoy themselves as much as those opting, instead, for the attractions of the seashores with their excellent sandy beaches, organized bathing facilities and charming secluded coves. Πόλεις με έντονη τουριστική κίνηση ή ειρηνική χωριά, προφανώς ξεχασμένη από το χρόνο. Υπάρχουν μεγάλες εύφορες κοιλάδες και δασωμένες πλαγιές όπου ορειβάτες μπορούν να απολαύσουν όσο και για εκείνους που επιλέγουν, αντ 'αυτού, για τα αξιοθέατα της ακρογιαλιές με την εξαιρετική τους αμμώδεις παραλίες, οργανωμένες κολύμβησης εγκαταστάσεις και γοητευτικό απομονωμένους όρμους.

Ο Ήλιος ακόμα δεν έχει ανατολή

Ο Ηλιος ακομα δεν εχει ανατιλη.

…………..Χαλκίδα προβλήτα κεφαλόσκαλο …..Chalkis pier stairs

Ξαναγυρίζω στην ευβοϊκή ακτή. Παραλία παραλία φτάνω ώς το ψηλό τέλος του κρηπιδώματος, σχεδόν δίπλα στο Κόκκινο Σπίτι, που το 'βαλαν και σε γραμματόσημο. Από εδώ εποπτεύεις όλη την απέναντι μεριά. Τα λαμπιόνια στο τόξο της γέφυρας έχουν ανάψει και τρέμουν, πάντοτε μαργωμένα -και το κατακαλόκαιρο. Σιγά σιγά το τελευταίο φως της μέρας αφήνει τα μπεντένια του φρουρίου στο λόφο του Καράμπαμπα, χάνεται και από την κορυφή του Χτυπά. Σβήνουν μαζί του και τα περιγράμματα των οικοδομημάτων.βοροιος Ευβοικος .Στις βοηθητικές γραμμές αγκυροβόλησαν οριστικά κάποια εμπορικά ξύλινα βαγόνια, σχεδόν σαν εκείνα με την επιγραφή «ίπποι οκτώ, άνδρες δεκαέξι» (ή παραπάνω; Δεν καλοθυμάμαι). Με τέτοιο βαγόνι ταξίδεψα φοιτητής παραμονή Χριστουγέννων, Αθήνα - Χαλκίδα, τρεισήμισι θαυμαστές ώρες. Μας έφεγγε μια λάμπα θυέλλης κι ήμασταν -και το νιώθαμε- οχούμενο χριστουγεννιάτικο διήγημα.

Χαλκίδα παλιά γέφυρα του Ευρίπου ..Chalkis old bridge Evripou

Χαλκίδα παλιά γέφυρα του Ευρίπου Χαλκίδα ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Η πόλη ονομαζόταν Χαλκοδωντίς, Αβαντίς και Αβαντιάς, Στύμφαλος, Αλικάρνα, και Υποχαλκίς. Πήρε το όνομά της από τη φοινικική λέξη "Χάλκη" ή "Κάλχη" που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έβγαινε το πορφυρό-κόκκινο χρώμα, κατά μια άλλη εκδοχή την ονομασία της πόλης την αποδίδουν στην λέξη “Χαλκός” τον οποίο κατεργάζονταν ευρύτατα στην περιοχή, ενώ η μυθολογική παράδοση θεωρείται η “Χαλκίδα”, κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού και της Μεθώνης. Ο Στράβων όμως αναφέρει ως ιδρυτή της τον Κόθο από την Αθήνα. Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα 81 χλμ, συνεπώς αν επιλέξετε το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ θα βρίσκεστε εκεί σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο γραφικό το ταξίδι σας, παίρνοντας το τρένο από την Αθήνα ή να επιλέξετε τη λύση του φεριμπότ, που ενδείκνυται τώρα το καλοκαίρι. Η απόσταση από τον Ωρωπό για την Ερέτρια είναι 4 ν.μ. και η διάρκεια του ταξιδιού 30 λεπτά. Από την πανέμορφη Ερέτρια θα βρεθείτε στη γοητευτική Χαλκίδα σε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.

…Halkida…Σημερινές πριν λίγο - με λίγο ήλιο………..Chalkis just

Σημερινές πριν λίγο - με λίγο ήλιο DSC_0001 http://photomihalis.blogspot.com/

Χαλκίδα πριν από λίγο

Nikon jpg 20-11

Χώρα-Πορτάρα