addthis

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

aal-12

Κόρθι, Άνδρος Το γραφικό χωριό Κορθίου αποτελεί τμήμα του δήμου ή Korthion Κόρθι Bay στο νότιο τμήμα της Ανδρου. Είναι ένα τουρίστες ανέγγιχτο χωριό, αλλά που αναπτύσσεται αργά τουριστικού δυναμικού της.Βρίσκεται σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία του Κορθίου είναι αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί με μια γέφυρα υψηλό και αυτό μοιάζει με ένα μικρό νησί της ηρεμίας και φιλικό
Γαύριο, είναι το λιμάνι της Άνδρου ……….Gavrio, is the port of Andros

Γαύριο. είναι το λιμάνι της Ανδρου.Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χώρα.

Χαλκίδα,πόλη του Ευβοϊκού. Η Χαλκίδα είναι από τις πιο παλιές πόλεις στην Ελλάδα κι έχει πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια ζωή. Εξαιτίας της επίκαιρης θέσης της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη την ιστορική της πορεία. Κτίσμα, κατά την παράδοση, των Φοινίκων, πήρε το όνομά της από τα πολλά χαλκουργεία, εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στην πόλη ή από την κάλκη (κοχύλι με πορφυρή χρωστική ουσία) ή κατά μια άλλη άποψη από την κόρη του ποταμού Ασωπού Χαλκίδα. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν χωρισμένη σε δυο τμήματα: το προάστιο (Ξέχωρο) όπου συγκεντρωνόταν η εμπορική κίνηση της πόλης (λιμάνι, αγορά) και το Κάστρο που ήταν κλεισμένο με ενετικά τείχη. Γύρω από τα τείχη υπήρχε τάφρος και δυο πέτρινα γεφύρια με τα οποία επικοινωνούσε το Ξέχωρο με το Κάστρο.

Ανατολική Μάνη – Γερολιμένας East Mani - Gerolimenas

Πελοπόννησος - Λακωνία - Δήμος Ανατoλικης Μάνης, Γερολιμένας. Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός του Γερολιμένα, χτισμένος πλάι στην θάλασσα βρίσκεται στη νότια άκρη της Λακωνίας, κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο και στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο. Απέχει περίπου 96 χλμ. από την Σπάρτη, είναι από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριουδάκια της Πελοποννήσου. Τα σπίτια του φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά.

Λιμάνι-Αεροδρόμιο Port-Airport

Λιμάνι-Αεροδρόμιο

Ελατοχωριο - Χιονοδρομικό Κέντρο …………………Elatochorio - Ski Resort

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.Βρίσκεται στην Β.Α. Πλευρά των Πιερίων σε υψόμετρο Βάσης 1410 μ. και κορυφής 1750 μ. με προοπτική επέκτασης στα 2100 μ.

Αναρτήθηκε από mihalisThalassis - halkida στις 12:48:00 π.μ.

0 σχόλια:

Ανάρτηση Σχολίου

….Θερμαϊκός-Κόλπος…..NbspThermaikos-Bay.

Θερμαϊκός-Κόλπος .Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Δημιουργία Συνδέσμου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

rule 

Αιτωλοακαρνανια-Δυτική-Ελλαδας .Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι κανονικά, Αιτωλία και της Ακαρνανία ( είναι μια ένωση )με Πρωτεύουσά το Μεσολόγγι

Στέλιος Καζαντζίδης – Υπάρχω

Posted on 10. May, 2009 by Φωτης in Ερωτικά Τραγούδια

steliosΠερπάτημα στης αναμνήσεις - Walking Joined memories

p>

Michael-Jackson - 1958-2009

...........Michael-Jackson-2

 Φωτογραφία Blogs Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Gadgets με την υποστήριξη Google

Πειραϊκή Εκκλησία 91.2

πολλα λουλουδια-many flowers

..........Προβολή του άλμπουμ Πολλα Λουλουδια

Προβολή πλήρους άλμπουμ

…………………..Αγία-Βαρβάρα……..Λαγκαδά……..Βαλεριάνο………………………

Αγία-Βαρβάρα Δήμος-Λαγκαδά Βαλεριάνο

23_Αυγουσ

Ένα-μεγάλο-ευχαριστώ-για-τη

…….Βαλεριάνο. Στην επαρχία Κραναίας…..Valeriano. In the province Kranai

Βαλεριάνο. Στην επαρχία Κραναίας και από τη νότια πλευρά του Αίνου μέχρι τη θάλασσα εκτείνεται μια κατάφυτη και γόνιμη περιοχή που ονομάζεται Ελείος.Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα χωρία Χιονάτα, Κατελείος, Μαυράτα, Μαρκόπουλο, Αργίνια, Κολαϊτη, Ατσουπάδες,( Βαλερίανο ), Θηράμονα, και Πλατείες που αποτελούσαν άλλοτε το Δήμο Ελείου. Τα χωριά αυτά αν και είναι μικρά δεν είναι νέα, έχουν ηλικία αρκετών αιώνων, εικάζεται ότι ιδρύθηκαν πριν την Ενετοκρατία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Στη νέα αυτή πορεία, μοναδική μας πυξίδα, μοναδικός γνώμονας για κάθε μας απόφαση, για κάθε μας πράξη, είναι ο πολίτης. Ο πολίτης και μόνο ο πολίτης. Σήμερα, ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε.

Συνέχισε στο www.pasok.gr

Photo Mihalis.Thalassis Halkida Toolbar

……..Θεσσαλονίκη - Άποψη από τον Λευκό Πύργο…Thessaloniki - the White Tower………..

Κεντρική Μακεδονία - Θεσσαλονίκη .πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 800.764 κατοίκους 2001. Η ίδρυσή της συμπίπτει με την αρχή της ελληνιστικής εποχής, την ανάληψη δηλαδή της οικουμενικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους επιγόνους του και την κυριαρχία του ελληνικού πολιτισμού στο μεγαλύτερο τμήμα του γνωστού, για τον τότε δυτικό άνθρωπο, κόσμου.

Τα δικα μου links-My links

Για Μένα

Η Φωτό Μου

mihalisThalassis - halkida
Greece
mihalis
Προβολή πλήρους προφίλ

Email-mixalis_1210@yahoo.gr40 Χρόνια Sesame Street Game PlayerGreen Interactive Media | Κατασκευή Ιστοσελίδων

Χαλκιδική Μουδανιά Διώρυγα Ποτίδαιας.. Macedonia - Halkidiki Moudania Canal Potidea

Κεντρική Μακεδονία - Χαλκιδική  Μουδανια Διώρυγα Ποτίδαιας .Ο Δήμος Μουδανιών, βρησκετε λίγο πριν μπούμε στη χερσόνησο της Κασσάνδρας - και συγκροτείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Νέων Μουδανιών (έδρα), Αγίου Μάμαντος, Αγίου Παντελεήμονα, Διονυσίου, Ζωγράφου, Νέας Ποτίδαιας, Πορταριάς, Σημάντρων και Φλογητών. Γιατί στο Δήμο Μουδανιών – Πρώτον και κύριο λόγω των καταπληκτικών και οργανωμένων παραλίων που διαθέτει ολόκληρη η περιοχή.η Νέα Ποτίδαια χτισμένη πάνω στο στενότερο σημείο της χερσονήσου της Κασσάνδρας στην είσοδο της χερσονήσου. Η πλωτή διώρυγα με 125 μέτρα πλάτος που χωρίζει το Θερμαϊκό από τον Τορωναίο κόλπο την τέμνει στη μέση και χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Τα τείχη της αρχαίας Ποτίδαιας που καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας και στη θέση της ιδρύθηκε η Κασσάνδρεια είναι μέρος των λίγων ερειπίων που σώζονται

…..Thessaloniki - Roman Forum

Θεσσαλονίκη - Η πόλη Ρωμαϊκή Αγορά .Η Ρωμαϊκή Αγορά απλωνόταν σε μεγάλη έκταση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, λίγο πιο κάτω από το ναό του Αγίου Δημητρίου.Η Θεσσαλονίκη εκτείνεται νότια από τον Θερμαϊκό κόλπο και φτάνει βόρεια από τις χαμηλές πλαγιές του όρους Χορτιάτη ως την πλαγιά του Κέδρινου λόφου στο Σέϊχ Σου. Από τους ποταμούς Γαλλικό και Αξιό δυτικά και ως την περιοχή του Πλαγιαρίου ανατολικά. Από το 1912 και τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του σύγχρονου ελληνικού κράτους και σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό 800.764 κατοίκους 2001.

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου - Κάτω Βροντού………After Nevrokopi-Netherlands-Vrondou.

Κάτω-Νευροκοπίου-Κάτω-Βροντου.  Η Κάτω Βροντού,είναι ένα μικρό χωριό στο νοτιότερο άκρο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας.Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων και περιβάλλεται από τα Όρη Βροντούς,με πυκνή βλάστηση από πεύκα, οξιές και δρυς.Το χωριό αριθμεί 528 κατοίκους και συνδέει το Νομό Δράμας με την πόλη των Σερρών.Αξίζει να σημειωθεί η μεταβυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που χτίστηκε το 1935 και δεσπόζει ψηλά στο χωριό.Στο εσωτερικό της τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας,με το χαγιάτι και τον πολύχρωμο γυναικωνίτη, σώζονται εικόνες του 1839 και του 1863 στο κεντρικό ξυλόγλυπτο τέμπλο

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009

Ικαρία – Γιαλισκάρι …………………..Ikaria - Gialiskari

Βόρειο Αιγαίο - Ικαρία Γιαλισκάρι. Το Γιαλισκάρι βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού. Χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και την εκπληκτική παραλία του, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες του νησιού.

ferrari

Νεμέα - Κορινθια Πελοπόννησος................Nemea - Corinthia Peloponnese

Πελοπόννησος - Κορινθία - Δήμος Νεμέας Νεμέα. Έδρα του δήμου είναι η Νεμέα. Έχει έκταση 192.538 στρέμματα και πληθυσμό 7.317 κατοίκους. Η οικονομία του δήμου Νεμέας είναι κυρίως αγροτική, δίνεται δε ιδιαίτερο βάρος στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιΐα. Τα κρασιά της Νεμέας ήταν ονομαστά από την αρχαιότητα και οι σύγχρονοι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν με ζήλο να διατηρήσουν την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων τους.

Το Τείχος γκρεμίζεται… © John Gaps III/AP Photo Τζέσικα Σίμπσον, Πάρις Χίλτον © myself.gr

Η πτώση του Τείχους Ποινολόγιο ομορφιάς

Ελούντα - Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτη......Elounda - Agios Nikolaos Crete

 Κρήτη - Λασίθι - Δήμος Αγίου Νικολάου Ελούντα. Ελούντα τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο.  Η Ελούντα έχει σήμερα 2.200 κατοίκους που ζουν στους 6 οικισμούς της.

Ενετικό Λιμάνι Ηρα

Ερεσού- Αντίσσης Σίγρι -Αιγαίο - Λέσβος .... Eressou-Antissis Sigri-Aegean - Lesvos

 Δήμος Ερεσού- Αντίσσης Σίγρι.  Απολιθωμένο δάσος στο Σιγρί της Λέσβου

Αναρτήθηκε από mihalisThalassis - halkida στις 12:27:00 π.μ.

0 σχόλια:

Ανάρτηση Σχολίου

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Δημιουργία Συνδέσμου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

rule ....Bloggers Unite logowhite_s

Gadgets με την υποστήριξη Google

Click here!

Follow this blog

My (by Δημοτικότητα popuri.us).... My (by Δημοτικότητα popuri.us)

Powered By Blogger

Γυρισματα Ελλαδα - Return to Greece

Γυρισματα Κάντε κλικ να αναδείξετε το ομορφότερο μέρος της Ελλάδας

new

m box

..........

..........

http://clipmarks.com/clipper/mihalis-10/

f

Ιστοσελίδα Screenshots απλόχερα παρέχεται από ShrinkTheWeb

atom

http://feedvalidator.org/images/valid-atom.png

valid-atom

halkida-mihalis.8k.com1

Halkida Mihalis Halkida photo - Chalkida Mihalis taalassis

Powered By Blogger mihalis thalassis Προφίλ Google

Rate My Blog

--12345

BlogCatalog

Χαλκιδα Φωτογραφια Μιχαλης Θαλασσης

Και ας βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς

p. cl

.............

Απο πού ήρθες

Χαλκιδα Φωτογραφια Μιχαλης Θαλασσης ---------------------------------------- News

  • Image Gallery
  • Gallery-1 (281)
  • Gallery-2 Photo Μιχαλης Θαλασσης (12)
  • Galery 3 mihalis thalassis halkida (20)
  • Gallery-4 Photo Μιχαλης Θαλασσης (23)
  • Χαλκιδα Φωτογραφια Μιχαλης Θαλασσης (42)
  • Events
  • Αιτωλοακαρνανια-Δυτική-Ελλαδας .Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι κανονικά, Αιτωλία και της Ακαρνανία ( είναι μια ένωση )με Πρωτεύουσά το Μεσολόγγι

    Στέλιος Καζαντζίδης – Υπάρχω

    Posted on 10. May, 2009 by Φωτης in Ερωτικά Τραγούδια

    stelios

    p>

    Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου  Κρήτης.   Στην πόλη των Χανίων είναι το παλιό Ενετικό λιμάνι, με τον Ενετικό φάρο, το Τζαμί των Γενιτσάρων, ή Τζαμί του Κιουτσούκ Πασά, και το Ναυτικό Μουσείο. Στην ανατολική άκρη του λιμανιού, η συνοικία Σπλάντζα είναι ο Τουρκικός μαχαλάς και περιέχει Μινωικές ανασκαφές, στην οδό Κανεβάρο, και επίσης το Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής. Το Κέντρο είναι ένα ανακαινισμένο Ενετικό διοικητικό κτίριο. Στην προβλήτα, το Ενετικό Αρσενάλι, ή Πυριδιταποθήκη, είναι ένα μακρόστενο κτίριο που σήμερα στεγάζει καφέ και εστιατόρια. Από την ανατολική πλευρά του λιμανιού μπορείτε να δείτε την χερσόνησο Ακρωτήρι.

    par23

    Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009

    Η εποχή τις Μελλισανθης - The age of Mellisanthis

    H-epoxi-tis-Mellisanthis

    190511-Αυγουστου-029kaktos

    dd

    Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 48.509 κατοίκους (53.584 ο δήμος

    Πελοπόννησος Αρκαδία Αστρος Κυνουρίας

     Πελοπόννησος Αρκαδία Αστρος Κυνουρίας .  Το Άστρος, ή αλλιώς Μεσόγειο Άστρος, είναι η έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Στην απογραφή του 2001 είχε 2.359 κατοίκους. Η παλαιότερη ονομασία του, όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές, ήταν "Αγιαννίτικα Καλύβια", επειδή οι πρώτοι του κάτοικοι προέρχονταν κυρίως απ' το γειτονικό χωριό του Αϊ Γιάννη. Βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα, που έχει σημαντική στρατηγική θέση. Η ονομασία Άστρος αποτελεί δάνειο από το γειτονικό χωριό και επίνειό του Παράλιο Άστρος το οποίο αριθμεί 874 μόνιμους κατοίκους.

    Δίστομο

    Δίστομο.  Το Δίστομο είναι μια κωμόπολη του νομού Βοιωτίαςστον ομώνυμο δήμο(Δήμος Διστόμου)πληθυσμού 4.368 κατοίκων. Απέχει 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 25 χιλιόμετρα απο την Λιβαδειά και 15 περίπου χιλιόμετρα από την Δεσφίνα.

    Χαλκίδα 19-Σεπτεμβρίου-πρωίωμός, ακατέργαστος, άξεστος, βάναυσος, κακόγουστος, άτεχνος

    Αθήνα - Ακρόπολη - Πλάκα

    Αθήνα-Ακρόπολη-Πλάκα .Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια

    Ο Λυκαβηττός από την Πλάκα

    Ο Λυκαβηττός-από την Πλάκα Έχει ύψος 277 μέτρα και είναι ο υψηλότερος λόφος της Αθήνας και ξεχωρίζει για την πανοραμική θέα του, σε ολόκληρη σχεδόν την πρωτεύουσα. Οι ωραιότερες εικόνες που γεμίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη είναι προς τη μεριά της Ακρόπολης και προς τον Πειραιά, όπου όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, διακρίνεται και ο Σαρωνικός κόλπος. Ενώ με το τηλεσκόπιο μπορεί να δει κανείς μέχρι και την Αίγινα.

    Η ντάλια είναι ένα λουλούδι που ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αποτελεί το εθνικό λουλούδι στο Μεξικό. Οι Αζτέκοι καλλιεργούσαν τις ντάλιες για τροφή, τελετές και διακόσμηση.Το 1872 ένα κουτί με ρίζες ντάλιας εστάλη από το Μεξικό στην Ολλανδία. Από αυτές επέζησε μόνον ένα φυτό, από το οποίο παρήχθησαν κόκκινα λουλούδια με μυτερά πέταλα Dahlia juarezii. Από αυτά προήλθαν τα σημερινά υβρίδια ντάλια

    Χαλκίδα - άποψη από παράλια

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

    Η Αλεξανδρούπολη είναι πόλη της Θράκης και πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Έχει πληθυσμό 48.885 κατοίκους (απογραφή 2001).  Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Έβρος - Δήμος Αλεξανδρούπολης.  Λιμάνι-Αλεξανδρούπολης

    Ενα-πρωινο

    triantafylo

    Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Καβάλα - Δήμος Θάσου Μακρύαμμος

    Ανατολική-Μακεδονία-&-Θράκη. H Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και γεωγραφικά βρίσκεται στην Βόρειο Ανατολική Ελλάδα. Ο πληθυσμός του Δήμου της Καβάλας ανέρχεται σήμερα σε 85.000 κατοίκους. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους "Σύμβολο" και είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμένας  της Μακεδονίας καθώς επίσης και ένα από τα στρατηγικότερα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

    5zvxrafikh2 iouniou 101

    Χαλκίδα κόκκινο σπίτι λαογραφικό μουσείο

    Χαλκιδα κοκκινοι σπιτι λαογραφικο μουσειο

    Βόλος-Πήλιο

    Θεσσαλία - Βόλος-Πήλιο Στο δρόμο Βόλου-Τρικερίου.  Το Πήλιο είναι ένα βουνό στον Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Eκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος κατά προσέγγιση 44 χλμ. και πλάτος που κυμαίνεται από 10 χλμ. στο νότο μέχρι 25 χλμ. στον βορρά και σε συντεταγμένες 39,44N 23,04E. Η κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Άλλες κορυφές είναι το Πλιασίδι 1547 μέτρα, Αηδονάκι 1537 μέτρα, Αγριόλευκες 1471 μέτρα, Σχιτζουραύλι 1450 μέτρα, Λαγωνίκα 1300 μέτρα. Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια αγριοκαστανιές, δασική πεύκη, καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης. Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργιες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές και με ελλιές στις νότιες πλαγιές καθώς και πολύ πυκνή μακκία βλάστηση. Είναι τουριστικός προορισμός ολόκληρο τον χρόνο, έχοντας πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο ή βότσαλα. Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 40 χωριά και οικισμοί χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική

    Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

    Κρήτη - Ηράκλειo

    Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Λιμάνι Ηρακλείου

    Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Το Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου

    Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Το Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου

    PALIRIA

    Βόρειο-Αιγαίο-Σάμος-Κοκάρι
    Λέσβος - Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής Παναγία Τρουλωτή

    Βόρειο Αιγαίο - Λέσβος - Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής Παναγία Τρουλωτή .Η Λέσβος είναι Eλληνικό νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 370 χλμ. Το νησί έχει πληθυσμό 90.634 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον Νομό ΛέσβουΧαλκιδα.  Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 48.509 κατοίκους (53.584 ο δήμος).

    2009-Gumball-rallyΒόρειο-Αιγαίο-Σάμος-Κοκάρι. Η Σάμος είναι ελληνική νήσος του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, που ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Από την Ικαρία απέχει 10 μίλια, ενώ από τη Μικρασιατική ακτή χωρίζεται με δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μ.([=επτά στάδια]. Το μέγιστο μήκος της νήσου από Δ. προς Α. είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος της από Β. πρός Ν. είναι 11 μίλια και το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μ. (κορυφή του όρους Κερκετεύς). Η δε περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τχλμ. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή επταστάδιο πορθμό, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του του Ποσειοδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα).

    Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

    Τεχνοτροπία-Μιχάλης

    Τεχνοτροπία-Μιχάλης

    Ξάνθη - Παλιά πόλη

    Ξάνθη-Παλιά-πόλη . Η Ξάνθη είναι μία πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και έχει πληθυσμό 45.111 κατοίκους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2001. Σε καθημερινή όμως βάση στην πόλη κινούνται πάνω από 80.000 άτομα.

    Φωκίδα - Γαλαξίδι

    Φωκίδα-Δήμος-Γαλαξιδίου. Το Γαλαξείδι (ή Γαλαξίδι) είναι παραθαλάσσια κωμόπολη με 1.718 κατοίκους της περιοχής Παρνασσίδας του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται στην Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας. Είναι αρκετά γνωστό για την ναυτιλία που είχε αναπτύξει τον προηγούμενο αιώνα καθώς και για την γραφικότητα του. Γι'αυτο και το καλοκαίρι προσελκύει αρκετό κόσμο.Χαλκιδα-παραλοια

    Αεροδρόμιο 'Ελευθέριος Βενιζέλος' Αττική Οδό

    Αττική-Οδός

    Χρώματα ανεξίτηλα

    Ερεσός - Άντισσης - Σίγρι

    Βόρειο Αιγαίο - Λέσβος - Δήμος Ερεσού- Αντίσσης Σίγρι.  Η Ερεσός η Ερεσσός (1.581 κατοίκους) υπάγεται στον Καποδιστριακό Δήμο Ερεσού-Αντίσσης, πρώην Δήμος Ερεσού από το 1948, είναι μία από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις της Λέσβου. Το Δ.Δ περιλαμβάνει την Ερεσό (1.097), την Σκάλα Ερεσού (354), τα Χλιαρά (67), τον Χριστό (17) και τα Ψίνια (46).

    Αιτωλοακαρνανία - Δήμος Ανακτορίου Η Βόνιτσα

    Αιτωλοακαρνανία - Δήμος Ανακτορίου Η Βόνιτσα.  Η Βόνιτσα είναι πόλη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.081 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Είναι έδρα του δήμου Ανακτορίου με πληθυσμό 8.830 κατοίκων. Η Βόνιτσα είναι παραλιακή πόλη χτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου.

    Ιωάννινα-Λίμνη Ιωαννίνων - Lake Ioannina Ioannina

    Ιωάννινα-Λίμνη Ιωαννίνων.  Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με 70.203 κατοίκους (2001).Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού θα συνδέει οδικά τη δυτική με την βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

    Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Αρδας ποταμός

    Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Αρδας ποταμός.  Ο ποταμός Άρδας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, στην επαρχία Ορεστιάδας, και είναι παραπόταμος του Έβρου. Πηγάζει από την Βουλγαρική πλευρά των όρεων της Κούλας, και εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος δίπλα από το χωριό Μηλέα. Αφού διασχίσει 37 χιλιόμετρα σε ελληνικό έδαφος χύνεται στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του χωριού Καστανιών, κοντά στην Ανδριανούπολη. Κατά μήκος αυτής της πορείας του, έχουν αναπτυχθεί διάφορα μικρά και μεγάλα χωριά μέσα στη λεκάνη του ποταμού. Τα χωριά αυτά, από δυτικά προς ανατολικά, είναι η Μηλέα, το Θεραπειό, ο Κυπρίνος, τα Κόμαρα, το Αμμοβούνιο, το Φυλάκιο, η Ελαία, ο Κέραμος, η Πλάτη, ο Άρζος, ο Καναδάς, τα Μαράσια και τέλος τα μεγάλα χωριά Ρίζια και Καστανιές

    Άγιoν Όρος ....Mount Athos
    Αλιάκμονας Ποταμός .............River Aliakmonas

    Μακεδονία - Ημαθία - Ποταμός Αλιάκμονας . Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος• Εχει μήκος 322 χλμ. Ο Αλιάκμονας διαθέτει 33 είδη ψαριών. πολλά από αυτά θεωρούνται σπάνια και ένα, το μαυροτσιρώνι, δε ζει πουθενά αλλού στο κόσμο, είναι δηλαδή ενδημικό. Από αυτά τα είδη των ψαριών τα περισσότερα δεν έχουν εμπορική αξία, παρά μόνο βιολογική . Έχουν παρατηρηθεί 217 είδη πουλιών, Σημαντικό είναι ότι 27 σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών φωλιάζουν στην περιοχή

    Αγιον   Όρος  .Eίναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδας, (ίσως μοναδική στο κόσμο, με εξαίρεση τη κοσμική Λάσα του Θιβέτ)

    Σκάλα Ερεσού Βίγλα - Λέσβος.........Skala Eressos Vigla - Lesvos

    Βόρειο Αιγαίο - Λέσβος - Δήμος Ερεσού- Αντίσσης Σκάλα Ερεσού - Βίγλα . Στη νοτιοδυτική πλευρά της μαγευτικής Λέσβου βρίσκεται η Σκάλα Ερεσού η οποία εκτός από γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς και των φιλοσόφων Θεοφράστου και Φανία, διαθέτει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας (βραβευμένη από την Ε.Ε. για πολλά συνεχή έτη). Πλοίο υπάρχει καθημερινά από Πειραιά και κάποιες ημέρες της εβδομάδας από Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Επίσης, υπάρχει σύνδεση του νησιού με αλλά νησιά του Αιγαίου. Στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού μπορείτε να φθάσετε με αεροπλάνο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη

    Δήμος-Ερεσού Αντίσσης-Βίγλα.......City-Eressou Antissis-Vigla

    Δήμος-Ερεσού Αντίσσης-Βίγλα. Ο Δήμος Ερεσού Αντίσσης περιλαμβάνει, εκτός από την Ερεσό και την Άντισσα, που παραπέμπουν στις ομώνυμες πόλεις της αρχαίας Λέσβου, πέντε άλλες κοινότητες: το Μεσότοπο, τη Βατούσα, τα Χύδηρα, το Σίγρι και την Πτερούντα. Ο Δήμος Ερεσού - Αντισσας έχει πληθυσμό 5.530 κατοίκους (Απογραφή 2001) Η Ερεσός, τελικά, είναι ένας τουριστικό προορισμός με πολύ ενδιαφέρον και μια εξωτικού στυλ, κοσμοπολίτικη χροιά. H Ερεσός, πατρίδα της δέκατης Μούσας, Σαπφούς, αλλά και του φυσιοδίφη Θεόφραστου, και του φιλισόφου Φανία, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Πάνω από τον οικισμό της Σκάλας υπάρχει ο λόφος της Βίγλας, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία Ακρόπολη της Ερεσού, με το γενοβέζικο Κάστρο.

    Σκάλα Καλλονής - Βόρειο Αιγαίο - Λέσβος.......... Skala Kalloni - North Aegean - Lesvos

     Βόρειο Αιγαίο - Λέσβος - Δήμος Καλλονής Σκάλα Καλλονής.  Στη Σκάλα Καλλονής, παραδοσιακοί ψαράδες, με τις ξύλινες βάρκες τους, ψαρεύουν σαρδέλες, χτένια, καλαμάρια, μπαρμπούνια και άλλα νόστιμα θαλασσινά, Με το επίνειο της, την Σκάλα Καλλονής, έχει γνωρίσει αρκετά έντονα τον τουρισμό ούτως ώστε να έχει γίνει ένας απ' τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς πάνω στο νησί και εδώ φυσικά μιλάμε περισσότερο για την γραφική Σκάλα Καλλονής με την μεγάλη αμμώδη παραλία της με τα πεντακάθαρα νερά που βραβεύτηκαν με την Γαλάζια Σημαία και με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων εκεί.

    Σπάρτη - Η πλατεία της Σπάρτης Sparta - Sparta Square

    Σπάρτη -  Η πλατεία της Σπάρτης. Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα.όνομα προέρχεται από την κόρη του Ευρώτα, Σπάρτη ή από το μυθικό βασιλιά Σπάρτωνα που ήταν Λέλεξ στην καταγωγή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως προέρχεται από τη γονιμότητα του εδάφους, «σπαρτή γη» ή από το φυτό σπάρτο που υπήρχε σε αφθονία στους λόφους της περιοχής. Μια άλλη, νεότερη εκδοχή, αναφέρει ότι η πόλη ονομάστηκε Σπάρτη επειδή αρχικά αποτελείτο από σποραδικούς οικισμούς.

    Θεσσαλονίκη - Η παλιά πόλη Thessaloniki - The Old Town

    Θεσσαλονίκη - Η πόλη Η παλιά πόλη .Η Θεσσαλονίκη έχει ωραιότατες δύσεις ηλίου, κυρίως το φθινόπωρο. Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου και άνδρα της ετεροθαλούς αδελφής του Θεσσαλονίκης. Από κει και μετά ξεκινά μια λαμπρή ιστορία για την πόλη που στάθηκε σταυροδρόμι ενώνοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και λαούς. Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο πολυκατεστραμένη πόλη της Ιστορίας. Καταστράφηκε συνολικά 7 φορές για να ξαναδημιουργηθεί σαν τον Φοίνικα, άλλες τόσες από τις στάχτες της.  Σήμερα η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές έδρες σπουδών έχοντας δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ γίνονται προσπάθειες για την επανεύρεση του παλαιού της ρόλου ως κέντρου των Βαλκανιων

    Πλατεία Αριστοτέλους - Θεσσαλονίκη Aristotles Square - Thessaloniki

    Θεσσαλονίκη πλατείας Αριστοτέλους. Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί ιστορικό και ταυτόχρονα ζωτικό τμήμα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Ως προς την ιδιότητα του ζωτικού χώρου για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, αυτή πηγάζει από την ταύτιση της πλατείας με τον μεγαλύτερο ενιαίο υπαίθριο χώρο στο κέντρο της πόλης, σημείο φιλοξενίας πλήθους εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και βασική περιοχή περιπάτου και αναψυχής των πολιτών της.

    Φλώρινα - Μεγάλη Πρέσπα

    Φλώρινα-Φλώρινα - Δήμος Πρεσπών Μεγάλη Πρέσπα. Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρισκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα έχει δύο νησάκια: τον Άγιο Αχίλλειο που κατοικείται και το Βιδρονήσι.Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη περιοχή με πλούσια ενδιαφέροντα. Θα επισκεφθείτε τα παραλίμνια ψαροχώρια Mικρολίμνη και Ψαράδες, αλλά και τα ορεινά Αγιος Γερμανός και Nυμφαίο.

    Αστρος Κυνουρίας – Αρκαδία Arkadia Astros - Kynouria

    Αρκαδία Αστρος Κυνουρίας.  Σήμερα, το Άστρος είναι η έδρα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Βρίσκεται στην πεδιάδα της Θυρέας, 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Τρίπολη και αποτελείται από δυο οικισμούς, το Μεσόγειο Άστρος και το Παράλιο, με απόσταση μεταξύ τους μόλις 4 χιλιομέτρων. Το παράλιο Άστρος έχει αναδειχθεί σ’ ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο με συνεχή ανάπτυξη. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το Κάστρο (Ενετικό, 1256 μ.Χ.). Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται ευρήματα από την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Τρίπολης-Άστρους. Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονή Λουκούς, χτισμένη το 12ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού

    Catamaran-Χαλκίδα Παραλία

    Catamaran. Καταμαράν είναι μια σχετικά πρόσφατη εισαγωγή στο σχεδιασμό των πλοίων και για τις δύο αναψυχής και αθλητισμού ιστιοπλοΐα, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί από αμνημονεύτων χρόνων μεταξύ των paravas, Μια κοινότητα της αλιείας στη νότια ακτή της Ταμίλ Ναντού, Ινδία, Και ανεξάρτητα σε ΩκεανίαΌπου Πολυνησίας καταμαράν και Outrigger κανό επιτρέπεται ναυτικά Πολυνήσιοι για τη διευθέτηση του κόσμου πιο απομακρυσμένες νησιά.

    Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009

    Νάουσα-Το-πάρκο-του αγίου Νικολάου

    Νάουσα-Το-πάρκο-του αγίου Νικολάου . Η Νάουσα είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Ημαθίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νομού Βέροια.

    Κεντρική Μακεδονία - Πιερία

    Κεντρική-Μακεδονία-Πιερία.  Ο Δήμος Πιερίων απλώνεται στο κέντρο του ορεινού όγκου των Πιερίων στη λεγόμενη κατά την παράδοση "κοιλάδα του Παλατιού". Ανήκει, διοικητικά στο νομό Πιερίας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Ελαφίνας Ν. Πιερίας, νότια με το Δήμο Πέτρας Ν.Πιερίας, δυτικά με το Δήμο Βελβενδού Ν.Κοζάνης και βόρεια με το Δήμο Μακεδονίδος Ν. Ημαθίας. 'Εχει έκταση 112.900 στρεμ. και πληθυσμό 3.000 περίπου κατοίκους. Είναι ο ορεινότερος Δήμος της Πιερίας, αφού το 87 % της έκτασης του είναι πάνω από το υψομετρικο όριο των ορεινών περιοχων (400 μ.). Ο Δήμος πήρε το χαρακτηριστικό όνομα, επειδή είναι ο μόνος στην Πιερία που τα διοικητικά του όρια είναι εξ ολοκλήρου στα Πιέρια Όρη

    Αμφιλοχία

    Αμφιλοχία. Η Αμφιλοχία είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.681 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου και είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου με πληθυσμό 12.834 κατοίκων.

    Αμφιλοχία - Αιτωλοακαρνανία.

    Η Αμφιλοχία είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας .Η Αμφιλοχία είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.681 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

    Ήπειρος - Ιωάννινα - Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου Βίτσα

    Ήπειρος - Ιωάννινα - Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου Βίτσα. Ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου αποτελείται από 15 πανέμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια: Άγιος Μηνάς, Άνω Πεδινά, Αρίστη, Ασπράγγελοι, Βίτση, Δικόρυφο, Δίλοφο, Διπόταμο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Καλουτά, Κάτω Πεδινά, Μανασσή, Μεσοβούνι και Μονοδένδρι.

    2009 Gumball rally

    ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ  Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

    Σάμος Βαθύ - Samos Vathy

    Σάμος-Βαθύ. Σάμος.To παρόν άρθρο αναφέρεται στο νησί με το όνομα Σάμος. Για άλλες χρήσεις δείτε Σάμος (αποσαφήνιση).Η Σάμος είναι ελληνική νήσος του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, που ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Από την Ικαρία απέχει 10 μίλια, ενώ από τη Μικρασιατική ακτή χωρίζεται με δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μ.([=επτά στάδια]. Το μέγιστο μήκος της νήσου από Δ. προς Α. είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος της από Β. πρός Ν. είναι 11 μίλια και το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μ. (κορυφή του όρους Κερκετεύς). Η δε περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τχλμ. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή επταστάδιο πορθμό, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του του Ποσειοδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα).