addthis

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Φλώρινα - Κοινότητα Νυμφαίου Κεντρική Πλατεία Νυμφαίου

Δυτική Μακεδονία - Φλώρινα - Κοινότητα Νυμφαίου Κεντρική Πλατεία Νυμφαίου.Η Κοινότητα Νυμφαίου έχει 244 μόνιμους κατοί­κους και 600 -περίπου Νυμφαιώτες που διαμένουν σ'    αυτό   μόνο   τα   Σαββατοκύριακα.   Καταλαμβάνει έκταση 28.000 στρεμμάτων δάσους και λειμώνων.   Η Κοινότητα Νυμφαίου έχει κηρυχθεί παραδοσιακός  οικισμός   και   ιστορικό   τόπος. Μετέχει στο Δίκτυο «Των Ελλήνων οι Κοινό­τητες».  Η εκκλησία του Αγ.  Νικολάου είναι μεταβυζαντινό μνημείο. Χαρακτηριστικό κτί­σμα του χωριού είναι η «Νίκειος Σχολή» που έχει   μετατραπεί  σε   συνεδριακό  κέντρο   του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Τέσσερα μνημεία πεσόντων μνημονεύουν τη συμμετοχή στους αγώνες. Λιθόστρωτοι δρόμοι, σοκάκια και αρχοντικά σπίτια, επώνυμων διακεκρι­μένων όπως αυτό του Νάνου Σωσσίδη κ.ά.

Κεντρική Μακεδονία - Αγιον Όρος – αποψη - Central Macedonia - Mount Athos - view

Κεντρική Μακεδονία - Αγιον Όρος – αποψη - Central Macedonia - Mount Athos - view

Αγιον Όρος - Ι.Μ. Ιβήρων Λεπτομέρεια από το κεντρικό καμπαναριό

Κεντρική-Μακεδονία-Αγιον Όρος - Ι.Μ. Ιβήρων Λεπτομέρεια από το κεντρικό καμπαναριό. Το κυριακό (κεντρικός ναός), μνημονεύει τη Γέννηση της Θεοτόκου και η ... Δίπλα [+]Η σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα ανήκει στην ιερά μονή ... Δίπλα στο κυριακό υπάρχει ένα καμπαναριό τριών αιώνων, μια τραπεζαρία και ένα αρχονταρίκι -σπίτι φιλοξενουμένων-. .... Σκήτη Τιμίου Προδρόμου Ιβήρων.

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ξάνθη - Στενά Nέστου Στα Τέμπη του Νέστου Ποταμού

 Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ξάνθη - Στενά Nέστου Στα Τέμπη του Νέστου Ποταμού.Το δέλτα του Νέστου βρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα στα διαμερίσματα της Ανατολικής Μακεδονίας &  Θράκης, στη διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Στο Δέλτα υπάρχουν 32 κοινότητες. Ο ποταμός Νέστος πηγάζει από το όρος Ρήλα στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος, απέναντι από το νησί της Θάσου. Το συνολικό μήκος του Νέστου είναι 234 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 140 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ξάνθη - Δήμος Σταυρούπολης Σιδηροδρομικός Σταθμός

 Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ξάνθη - Δήμος Σταυρούπολης Σιδηροδρομικός Σταθμός. Πρωτεύουσα του νομού Ξάνθης είναι η πόλη της Ξάνθης. Ο Δήμος Σταυρούπολης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Έχει συνολική έκταση 3.521 στρέμματα και πληθυσμό 41.878 κατοίκους (απογραφή 2001).

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ροδόπη - Λίμνη Ισμαρίδα

 Λίμνη Ισμαρίδα.Η λίμνη Ισμαρίδα (ή αλλιώς Μητρικού) είναι η μοναδική σε ολόκληρη τη Θράκη η οποία έχει εξ' ολοκλήρου μονίμως γλυκό νερό, καθώς η γειτονική Βιστονίδα έχει γλυκά νερά μόνο στο βόρειο τμήμα της και υφάλμυρα στο νότιο. Η έκταση της Ισμαρίδας είναι 3.400 στρέμματα και απέχει 4-5 χιλιόμετρα από το Θρακικό Πέλαγος. Στη λίμνη εκβάλει ο ποταμός Βοζβόης ο οποίος κατέρχεται από τους λόφους βόρεια της Κομοτηνής. Στο σημείο εκβολής του σχηματίζει μικρό δελταϊκό σύστημα. Παλαιότερα ο ποταμός συνέχιζε την πορεία του μέχρι το Θρακικό Πέλαγος αλλά σήμερα στο σημείο εκροής του βρίσκεται μόνιμα σχεδόν ένα φράγμα η λειτουργία του οποίου ελέγχεται από τον ολιγομελή συνεταιρισμό ψαράδων της Μαρώνειας. Ένας δεύτερος και μεγαλύτερος από τον Βοζβόη ποταμός, ο Λίσσος (Φιλιούρης), τροφοδοτεί με νερά τη λίμνη κυλώντας ανατολικά της και εκβάλλοντας στο Θρακικό Πέλαγος.  " border="0" alt="Ανατολική Μακεδονία & Θράκη - Ροδόπη - Λίμνη Ισμαρίδα.Η λίμνη Ισμαρίδα (ή αλλιώς Μητρικού) είναι η μοναδική σε ολόκληρη τη Θράκη η οποία έχει εξ' ολοκλήρου μονίμως γλυκό νερό, καθώς η γειτονική Βιστονίδα έχει γλυκά νερά μόνο στο βόρειο τμήμα της και υφάλμυρα στο νότιο. Η έκταση της Ισμαρίδας είναι 3.400 στρέμματα και απέχει 4-5 χιλιόμετρα από το Θρακικό Πέλαγος. Στη λίμνη εκβάλει ο ποταμός Βοζβόης ο οποίος κατέρχεται από τους λόφους βόρεια της Κομοτηνής. Στο σημείο εκβολής του σχηματίζει μικρό δελταϊκό σύστημα. Παλαιότερα ο ποταμός συνέχιζε την πορεία του μέχρι το Θρακικό Πέλαγος αλλά σήμερα στο σημείο εκροής του βρίσκεται μόνιμα σχεδόν ένα φράγμα η λειτουργία του οποίου ελέγχεται από τον ολιγομελή συνεταιρισμό ψαράδων της Μαρώνειας. Ένας δεύτερος και μεγαλύτερος από τον Βοζβόη ποταμός, ο Λίσσος (Φιλιούρης), τροφοδοτεί με νερά τη λίμνη κυλώντας ανατολικά της και εκβάλλοντας στο Θρακικό Πέλαγος.