addthis

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

(1) Το Μέλλον Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η παρουσία... - Μιχάλης κοινότητα Θαλάσσης Βικιπαίδειας

 

Το Μέλλον
Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η παρουσία του Διαδικτύου επιδρά άμεσα πάνω στον άνθρωπο τείνοντας να αλλάξει τον τρόπο που αυτός προσεγγίζει τα πράγματα. Με άλλα λόγια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση μιας νέας αντίληψης του κόσμου και της ζωής.
Συνεπώς, το Διαδίκτυο και η χρήση του δεν είναι ζητήματα που αστόχαστα μπορούμε να προσεγγίσομε. Έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το είναι μας, να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν, τον τρόπο που δρούμε και συναισθανόμαστε.
Βεβαίως, όπως και κάθε τι άλλο μέσα στη ζωή, το Διαδίκτυο έχει και τις φωτεινές και τις σκοτεινές του όψεις, καθώς ουσιαστικά αποτελεί μια προβολή του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου.
Για παράδειγμα, προσωπικά δεδομένα είναι δυνατόν να συλλεχθούν, συνήθειες, συχνότητα επισκέψεων σε δεδομένες σελίδες να καταγραφούν. Και αυτό τελικά να αποτελεί έναν νέο και δύσκολα εντοπιζόμενο τρόπο ηλεκτρονικού φακελώματος από υπηρεσίες, εταιρίες ή πρόσωπα που επιθυμούν να ελέγξουν ή να χρησιμοποιήσουν τη δραστηριότητά μας στο Διαδίκτυο για δικό τους οικονομικό κέρδος ή όποιο άλλο όφελος. Επίσης, εγκυμονεί ο κίνδυνος εθισμού σε εικονικά περιβάλλοντα, ο κίνδυνος εκμετάλλευσης ενηλίκων και ανηλίκων με κάθε τρόπο, της αποξένωσης και της απουσίας πραγματικών κοινωνικών επαφών.
Από την άλλη πλευρά το Διαδίκτυο τείνει να φέρει σε επαφή ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, επισπεύδει την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργική αλληλεπίδραση σε κάθε επίπεδο, δίνει την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να βιώσει το «άρωμα» μιας παγκόσμιας συνείδησης και τελικά λύνει πρακτικά προβλήματα πρόσβασης στη γνώση (π.χ. για ανθρώπους με ελάχιστους οικονομικούς πόρους ή για ανθρώπους σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη).
Οπωσδήποτε δεν είναι το ίδιο το Διαδίκτυο καλό ή κακό, ο τρόπος που το χειριζόμαστε καθορίζει την αξία του. Από εμάς εξαρτάται, από τον νου, την καρδιά και τα χέρια μας, από το δικό μας επίπεδο συνείδησης.
Πέρα όμως από τα όποια θετικά και αρνητικά σημεία του, η παρουσία του φαίνεται να αποτελεί δείκτη μιας εσωτερικής ανάγκης της ανθρωπότητας για σύνθεση και επικοινωνία. Σε τελική ανάλυση δεν ανήκει σε κανέναν αλλά αποτελεί μια συλλογική κατάκτηση και αυτό από μόνο του έχει τη δική του αξία καθώς φαίνεται να εμπεριέχει το σπόρο ενός επερχόμενου πλανητικού πολιτισμού.
Ίσως έτσι να μπορέσει να ξεπηδήσει μια νέα θαυμαστή εποχή οικουμενικής σοφίας και η πλανητική νοόσφαιρα που αποτυπώνεται στον παγκόσμιο ιστό να γίνει όχημα και προπομπός για νέες, θετικές οικουμενικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο ομορφότερο. Έναν κόσμο μέσα στον οποίο ο κάθε άνθρωπος θα βιώνει τον εαυτό του ως ζωντανό κύτταρο του πλανήτη που έχει να διαδραματίσει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο πάνω στο μονοπάτι της συλλογικής εξέλιξης.
Ι. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Γηριατρικής Ψυχιατρικής (American Journal of Geriatric Psychiatry).
ΙΙ. Η ψηφιακή εποχή αλλάζει τον εγκέφαλο Οι χρήστες λαμβάνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και έχουν πιο σύνθετη λογική.
Του Ματθαίου Tσιμιτάκη
ΙΙΙ. Υπερκείμενα λέγονται τα κείμενα στο Διαδίκτυο επειδή έχουν συνδέσεις σε άλλα κείμενα, αλλά και επειδή ενσωματώνουν την δυνατότητα σύνδεσής τους με βίντεο, ήχο και εικόνα

(1) Το Μέλλον Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η παρουσία... - Μιχάλης κοινότητα Θαλάσσης Βικιπαίδειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου